Hoe werkt een pelletkachel?

Een pelletkachel is in feite een houtkachel en werkt op kleine brokjes samengeperst hout; houtpellets. 1,7 kilo houtpellets heeft een calorische waarde gelijk aan 1 m3 aardgas. Alle pelletkachels hebben een voorraadtank waar 10-45 kg pellets in kunnen. Hoe hoger het vermogen van de pelletkachel, hoe groter de voorraadtank meestal is. In de regel kan een pelletkachel ongeveer 24 uur branden zonder bijvullen.

Voorraadtank

Vanuit de voorraadtank worden de pellets door middels een vijzel in de brander geworpen. Een gloeispiraal zorgt voor de ontsteking van de pellets. Door de continue toevoer van zuurstof (convectieventilator) blijft de pelletkachel branden.

Warme lucht

De warme lucht die hierbij ontstaat wordt bij de conventionele pelletkachel aan de voorkant van de pelletkachel uitgeblazen. De pelletkachel verwarmt de ruimte dus met hetelucht; dit geeft een snelle en prettige warmte.

Verwarmen meerdere ruimtes

Ook zijn er pelletkachels die in staat zijn om meerdere ruimte tegelijk te verwarmen door middel van lucht kanalen. Door deze kanalen wodrt de wrme lucht verspreidt naar de gewenste ruimte. Deze pelletkachels worden kanalisatie pelletkachels genoemd.

Cv-pelletkachel

Cv-pelletkachels verwarmen geen lucht maar water en werken in feite als een cv-ketel, het water stroomt naar de radiatoren en verwarmt op deze wijze de ruimte. De elektronica in de pelletkachel zorgt voortdurend voor de juiste verhouding van zuurstof en brandstof. Op deze manier wordt een optimale verbranding verkregen en wordt het meeste rendement uit de warmte die vrijkomt gehaald. Inmiddels behalen de meeste pelletkachels rendementen > 90%

Rookgasventilator

Middels een rookgasventilator wordt de verbrandingslucht naar buiten afgevoerd. Omdat dit geforceerd gebeurt is een conventionele schoorsteen niet noodzakelijk en volstaat een directe afvoer naar buiten. Advies van de meeste fabrikanten is om de schoorsteen wel minimaal 2 meter verticaal monteren. Bij een geveldoorvoer is de positie van de kap ook van belang in verband met mogelijke windinslag.

Meer weten?

Elke situatie vraagt om een deskundig advies, wij helpen u graag verder. Bekijk onze kachels, neem contact op voor uw vragen of kom langs in onze showroom.

Bedieningsgemak

De pelletkachel is eenvoudig te bedienen, vergelijkbaar met uw c.v.! Met één druk op de knop, of afstandsbediening, gaat de pelletkachel aan. De rest regelt de pelletkachel vanzelf. Het enige wat u nog hoeft te doen is aan te geven hoe warm u het in huis wilt hebben.

Neutraal

Verwarmen met pellets is verwarmen met respect voor de natuur. Zoals alle brandstoffen op basis van hout, is het effect van de verbranding van pellets op het milieu CO2-neutraal. De hoeveelheid CO2 die vrijkomt bij de verbranding van hout is identiek aan de hoeveelheid CO2 die opgenomen wordt tijdens de natuurlijke groeicyclus van de planten en vergelijkbaar met de hoeveelheid CO2 die vrijkomt als men het hout op natuurlijke wijze laat wegrotten. Op deze manier kan je milieuvriendelijk, ecologische verwarmen.

Pellets

Pellets worden gemaakt van afval (zaagsel en houtkrullen) van zagerijen. Er worden dus geen bomen gekapt voor het maken van pellets. Pellets van hardhout en naaldbomenhout, of een mix hiervan, geven de meeste energie.

U kunt houtpellets bestellen in hoogwaardige kwaliteit tegen concurrerende prijzen. Het gebruik van een goede kwaliteit pellets voorkomt problemen met uw kachel en laat nagenoeg geen as achter na het branden.(ca. 0,5%). U kunt uw pellets voordelig bij ons bestellen »

Ons milieu

Niets brengt zoveel sfeer, is vriendelijker voor uw portemonnee en goed voor het milieu als de pelletkachel.

Wij adviseren u graag

Wilt u ervaren wat de pelletkachel voor u kan betekenen? Kom dan langs en proef de sfeer van de pelletkachel. U bent van harte welkom in onze showroom, waar een aantal modellen voor u staan gepresenteerd. Hierbij kunnen wij u ook adviseren tijdens uw zoektocht naar behaaglijke warmte.

Wist u dat…

De kwaliteit van de pellets die u verbrandt grote invloed heeft op het verbrandingsproces, levensduur van uw kachel en uw stookkosten? Wij leveren de beste kwaliteit pellets voor uw pelletkachel voor een scherpe prijs. Lees hier alles wat u moet weten over pellets en bestel direct »

AustroflammCadelEdilKaminKloverMCZ
Terug